Bestanden aanleveren

Bestanden voor drukwerk aanleveren

Wij ontvangen graag je drukklare bestanden. Deze moeten voldoen aan volgende eisen:

 • Bestandsformaat: PDF
  De meeste (professionele) grafische programma's hebben de mogelijkheid om een bestand als drukklare PDF te bewaren.
 • Kleurruimte: CMYK 
  RGB (rood, groen en blauw licht) wordt enkel voor beeldschermen gebruikt. Om te drukken wordt gebruik gemaakt van cyaan, magenta, geel en zwart. Dit heeft als gevolg dat sommige kleuren die je wel op je scherm kan zien in de RGB-modus, niet identiek gedrukt kunnen worden. Maak daarom al je documenten op in CMYK, om verrassingen te voorkomen.
 • Foto's moeten een resolutie hebben van minimaal 300 dpi.
  Foto's die je vindt op het internet hebben veelal een lage resolutie (72 dpi; 72 dots per inch) die enkel geschikt is voor weergave op een computerscherm, maar die zeker niet geschikt is voor drukwerk, omdat er veel te weinig beeldpunten (pixels) in die afbeeldingen zitten. Een voorbeeld: op een flyer wil je een foto plaatsen van 16 cm bij 10 cm. Als we rekening houden met 300 beeldpunten per inch, dan moet de foto minimaal 1890 bij 1181 pixels meten. Of anders gezegd: deze foto moet minimaal 12,8 Megapixels groot zijn.
 • Afloop: 3 mm 
  Wat is afloop? We gaan uit van volgend voorbeeld: je maakt een flyer op waarvan de achtergrond een kleurvlak is, en waarop ook een foto voorkomt die tot aan de randen van het blad loopt. In die gevallen moet je afloop voorzien. Dit wil zeggen dat de achtergrondkleur en de foto van het blad moeten aflopen, en dus niet mogen stoppen bij de bladrand. Dit voorkomt onbedrukte randen bij het schoonsnijden van het drukwerk, waarbij minimale afwijkingen kunnen voorkomen. Deze 'snijfouten' voorkom je door kleurvlakken en foto's, indien nodig, 3 mm te laten aflopen. Om dezelfde reden plaats je belangrijke tekst ook niet minder dan 5 mm bij de bladrand. Een voorbeeldbestand (PDF) kan je hier downloaden.
 • Snijlijnen: positioneren op 2 mm afstand van de bladspiegel. Of gebruik de standaard instelling van Indesign: 2,117 mm.
 • Lettertypes: deze moeten ingesloten zijn in het PDF-bestand, of alle tekst moet omgezet zijn naar lettercontouren.

Indien je ons geen drukklaar PDF-bestand kan bezorgen, neem je best contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Bezorg ons je drukklaar PDF-bestand, kleiner dan 5 MByte via mail (). Is het bestand groter, gebruik dan een online service zoals Wetransfer.